is knoflook gezond

Vandaag beantwoorden de vraag: “Is knoflook gezond?“.

Knoflook is een ingredient want onmisbaar is in de keuken.
Of je nu Nederlandse gerecht maakt, Indische, Italiaanse, het maakt allemaal niet uit. Daarom wil je wast weten of knoflook gezond is toch?

Eigenlijk kan je stellen dat alles wat uit de grond komt en geen ogen heeft in principe wel gezond is.
Dan moeten we uiteraard geen fruitsoorten meenemen die giftig zijn, maar dat spreekt voor zich.

Knoflook is heel gezond.
Het heeft tal van vitamines en mineralen.
De meeste vitamines blijven het beste opneembaar zonder verhitting.
Knoflook rauw eten is dus ook het meest gezond.
Daarnaast zijn er nog heel veel gezondsheidseffecten van knoflook.
Om ze even op te sommen.

Knoflook helpt bij voedselvergiftiging.
Het werk namelijk antibacterieel en is zeer effectief tegen salmonella.

Doordat knoflook bloedverdunnend werkt heeft dit een positieve invloed op je hart, deze hoeft namelijk minder hart te pompen.

Knoflook bevat ook antioxidanten wat helpt tegen de verkoudheid, ideaal dus voor in de winter.
Uit een enorm grote studie bleek dat het hielp tegen de verkoudheid in meer dan 60% van de gevallen?
Laat het me weten als je wilt dat ik dat onderzoek in de comments plaats!
Hier is een engels artikel voor de gezondheidseffecten van knoflook.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/

Heb je een wond? Leg er knoflook op.
Daar het een antibacteriële werking heeft is het ideaal voor de ontsmetting als je niets anders in huis hebt.
Scheelt weer een ritje naar de apotheek.

Welke vitamines zitten er in knoflook?

In knoflook zit ook heel veel vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, en vitamine C.
Vitamine A is enorm belangrijk voor je weerstand.
Vitamine B1 ofwel Thiamine is belangrijk voor de energievoorziening in jouw lijft.
Net zoals Vitamine B1 zorgt Vitamine B3 (niacine) een positieve bevordering voor je energiehuishouding.
Deze vitaminebom zorgt ervoor dat je weerstand hoog blijft.
Vitamine C is ook belangrijk uiteraard. Wist je dat je van te weinig vitamine C scheurbuik kan krijgen? Knoflook eten dus.

Wanneer je knoflook in stukken gaat snijden is er een stof die vrij komt genaamd allicine. Deze stof werkt als het ware als een antibioticum en wordt weer gescheiden via de longwegen, darm huid en urinewegen.

Even simpel en opgesomd de voedingswaarde van knoflook:

  • mangaan: 23% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  • vitamine B6: 17% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  • vitamine C: 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  • selenium: 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Daarnaast bevat het ook calcium, kalium, ijzer en koper.

Dus als jij de vraag hebt gesteld: “Waarom maakt knoflook zo gezond?” dan vind je hier alle redenen waarom knoflook gezond maakt!

Maar hoeveel calorieën zitten er in knoflook?

Dat is misschien nog het mooiste van alles.
Knoflook is dus gezond en bevat maar 140kcal per 100 gram.
Je zit mogelijk per gerecht nog niet eens aan de 10 gram, waardoor je maar 14 calorieën naar binnen gooit.

Mooi toch, knoflook?
Enthousiast geraakt van alle gezondheidsaspecten van knoflook?
Ga dan eens aan de knoflookboter of maak eens een heerlijke knoflooksoep.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *